SISTEM PENGURUSAN MURID i-3s

i-3s adalah akronim bagi Integrated School Support System (Sistem Pengurusan Murid) yang diwujudkan selepas bertahun-tahun perbincangan dengan Kementerian Pendidikan Malaysia, bermula pada tahun 2012. Pada asasnya, program ini menyediakan kad pengenalan untuk pelajar, guru dan kakitangan untuk menggunakan dan mengambil kehadiran secara automatik serta membuat bayaran untuk pembelian disekolah dengan mudah.

 

Kelulusan awal untuk memasang sistem pembayaran elektronik di 2,000 sekolah terpilih di Malaysia pada tahun 2015 telah digantikan pada tahun 2016 untuk melaksanakan program yang dipanggil i-3s untuk mewujudkan platform sosial antara sekolah, ibu bapa dan komuniti yang menumpukan pada kehadiran, aktiviti kelas , ko-kurikulum dan perkhidmatan pembayaran di sekolah.

 

Dengan objektif untuk meringankan beban pengurusan pelajar dan kakitangan di sekolah-sekolah yang mengambil bahagian dan mendedahkan generasi muda kepada pengalaman pembayaran secara elektronik , kami juga turut berusaha untuk menyediakan teknologi dan perkhidmatan rangkaian internet untuk menjadikan i-3s sebagai sistem yang selamat, yang boleh dipercayai dan juga sesuai untuk digunakan di sekolah, terutamanya di Malaysia.

Perbualan dan perundingan kami dengan beribu-ribu guru, pengetua dan kafe sekolah atau pengendali kantin serta pengendali kedai jualan lain disekolah adalah penting dalam membina ekosistem keseluruhan program i-3s bagi memastikan serta menjaga kepentingan semua pihak. I-3s adalah jambatan antara sistem Kementerian, pentadbiran sekolah dan guru, ibu bapa dan masyarakat sekitar.

Ini bersesuaian dengan peralihan paradigma Pelan Pendidikan Malaysia no 9, yang menggalakkan perkongsian dengan sektor swasta untuk menyediakan akses dalam talian kepada aktiviti sekolah, memupuk interaksi yang lebih besar antara sekolah, ibu bapa dan masyarakat sekitar.

Mengapa anda harus memilih kami? Ianya kerana...

Kami mempunyai kelulusan dan persetujuan Kementerian Pendidikan Malaysia untuk mengoperasi program i-3s di sekolah hari ini.

Sistem kami telah melalui proses pengujian penuh dan sesuai dipasang di laluan utama pelajar, dan di kantin atau kedai jualan lain di sekolah.

Kami juga turut merekodkan laporan prestasi akademik pelajar dalam aplikasi web / telefon untuk rujukan ibubapa. SAPS semasa akan diselaraskan dengan i-3s untuk memaparkan keputusan ujian pelajar dengan mudah.

I-3s boleh diperluaskan lagi kerana sistem pembayaran i-3s menggunakan sistem pembayaran melalui kad bank bagi memastikan penggunaan sistem selamat dari penipuan, bebas dari masalah pengguna ketika mahu melakukan pembayaran dan pengoperasian akan menjadi lebih cepat.

Operasi dan infrastruktur kami tidak akan melibatkan pihak pengurusan atau pentadbiran sekolah kerana ia akan dikendalikan oleh pihak kami sendiri. Maka, pihak pentadbir tidak akan lagi terasa terbeban untuk melakukan kerja-kerja pengoperasian.

Sistem kehadiran i-3s akan dihubungkan dengan sistem kehadiran Kementerian (APDM) untuk merekodkan aktiviti kehadiran pelajar serta guru menggunakan ID pelajar dan guru. Namun, maklumat kehadiran pelajar ini juga turut dikongsi dengan ibubapa selaras dengan sistem kehadiran Kementerian.

SOP dilakukan berdasarkan maklum balas pelajar dan ibu bapa semasa ujian tahun 1 di sekolah, sesuai digunakan untuk kedua-dua pelajar dan guru.

I-3s menawarkan pelbagai manfaat untuk pengurusan kantin atau kafe serta kedai jualan lain bagi memastikan bahawa program ini diterima dengan baik oleh semua orang.

Pengalaman kami merekabina sistem pembayaran sejak tahun 2006 seperti sistem kutipan tol mudah alih di Lebuhraya PLUS, pemaju terminal Touch n Go untuk sistem tiket jualan runcit, sistem kutipan pembayaran tanpa tunai untuk tempat letak kenderaan persendirian, dan sistem pembayaran tiket kod qr untuk pengangkutan awam RAPID; dapat memastikan rekabina sistem i-3s adalah menyeluruh dan mempertimbangkan semua aspek operasi sekolah anda.

 
jom_daftar